Deze pagina is ook beschikbaar in: English (Engels)
Vaste reiskostenvergoeding gedurende de Corona crisis. Als werkgever kun je ervoor kiezen om 0,19 cent per werkelijk gereden kilometer onbelast te vergoeden. Werken de werknemers opeens veel thuis en worden er dus geen kilometers gemaakt, dan valt deze onbelaste vergoeding op basis van werkelijke kilometers ook weg. Echter is in de meeste gevallen sprake van een vaste maandelijkse reiskostenvergoeding.
Deze vaste, onbelaste vergoeding is op basis van 214 werkdagen per jaar. Bij dit aantal is al rekening gehouden met incidenteel thuiswerken, ziekte, vakantie, sabbatsverlof en zorgverlof. De eis hierbij is dat uw werknemer op minstens 128 dagen per kalenderjaar reist naar de vaste werkplek. Hierdoor kan de werknemer die op 5 dagen of meer per week werkt, tot 2 dagen per week thuiswerken met behoud van de vaste onbelaste reiskostenvergoeding. De marge is aldus 86 dagen.
Is de werknemer ziek, dan mag voor een periode van 6 aaneengesloten weken de onbelaste reiskostenvergoeding worden doorbetaald. Deze 6 weken worden als kortstondig aangemerkt.
Is de werknemer echter langer ziek, of wordt verwacht dat, zoals nu bij velen het geval zal zijn gedurende deze crisis, dat de werknemer langdurig afwezig is?
Dan mag de werkgever de lopende maand (de maand waarin de werknemers vanwege de coronamaatregelen niet meer naar het werk konden) en de daaropvolgende maand nog onbelast vergoeden. Daarna niet meer. De werkgever mag pas weer onbelast vergoeden vanaf de maand ná de maand waarin de werknemer weer naar het werk gaat.
De Staatssecretaris van Financiën heeft nu echter per brief van 14 april (2020) – met terugwerkende kracht tot 12 maart (2020) – aangegeven dat de gevolgen van de Corona-crisis geen invloed mogen hebben op de belastingvrije vaste reisvergoeding. Werkgevers hoeven de bovenstaande regels dus niet toe te passen bij langdurig verzuim en kunnen gedurende de loop van de crisis belastingvrij de overeengekomen vaste reisvergoedingen blijven uitkeren.
Let wel dat dit alleen de fiscale gevolgen zijn; in principe is leidend hetgeen in de arbeidsovereenkomst staat omtrent de (reis)kostenvergoeding(en).
Voor vragen omtrent deze en/of andere fiscale vraagstukken kunt u contact met ons opnemen.