Deze pagina is ook beschikbaar in: English (Engels)
De Hoge Raad heeft onlangs bepaald dat aan- of verkoopkosten van een deelneming aftrekbaar zijn bij een niet geslaagde transactie.
Aankoopkosten dan wel verkoopkosten gemaakt ter verwerving of vervreemding van een deelneming zijn door de deelnemingsvrijstelling (van toepassing bij een aandelenbelang van 5% of meer in een vennootschap) uitgesloten van aftrek. De Hoge Raad heeft betreffende aankoopkosten dan wel verkoopkosten gedefinieerd als kosten die zonder die verwerving of die vervreemding niet zouden zijn gemaakt.
Bij externe kosten is in dit kader doorgaans een duidelijker onderscheid te maken dan bij interne kosten, de vraag bij interne kosten (bijvoorbeeld salarissen medewerkers die assisteren bij de betreffende aan- of verkoop) is in hoeverre deze kosten louter gemaakt zijn voor de aan- of verkoop.
Aankoopkosten dan wel verkoopkosten vallen alleen onder deelnemingsvrijstelling voor zover de betreffende aan- of verkoop daadwerkelijk doorgang heeft gevonden.
De Hoge Raad oordeelde over een situatie waarbij een aan- of verkoop in eerste instantie afketst, maar vervolgens in een volgende fase alsnog doorgang vindt met een andere partij. In een dergelijk geval moet worden beoordeeld in hoeverre de verkoopkosten die zijn gemaakt in die eerste fase ook zouden zijn gemaakt indien die fase niet had plaatsgevonden. Alleen die kosten zijn niet aftrekbaar.
Daar van te voren niet altijd goed in te schatten valt of een aan- of verkoop doorgang zal vinden, brengt goed koopmansgebruik met zich mee dat de kosten ter zake van de geplande aankoop of vervreemding van een deelneming in een balanspost worden opgenomen totdat de aankoop of vervreemding al dan niet doorgaat.
Vervolgens wordt bepaald in hoeverre het bedrag van die afboeking onder de deelnemingsvrijstelling valt (te activeren bij aankoop deelneming), het eventuele restant is aftrekbaar.